Minerály

Minerály patria medzi dôležité zložky organizmu, ktoré nevyhnutne potrebuje naše telo pre správne fungovanie. Aj napriek ich zanedbateľnému množstvu (asi 4%) sú nenahraditeľné pri vývoji a raste všetkých orgánov tela, fungovaniu vnútorných orgánov, svalov a kostí. Majú rovnako zásadný význam ako vitamíny. Minerály sú jednak stavebnými látkami kostí a zubov, riadia činnosť srdca, svalov, tráviacej sústavy ale ovplyvňujú aj činnosť nervovej sústavy. Minerálne látky si organizmus nevie vytvoriť sám, preto je potrebné ich získavať zo stravy alebo pomocou vhodných minerálnych doplnkov.

Výskumy preukázali, že aj malý nedostatok určitého minerálu môže vážne ohroziť zdravie organizmu. Na druhú stranu prebytok určitých minerálov predstavuje pre organizmus zbytočnú záťaž.

Minerálny nápoj ACIDOFIT obsahuje vyváženú zmes minerálov Ca, Na, K, Mg, a P, ktoré

  • zabraňujú tvorbe svalových kŕčov
  • dopĺňajú minerály do ľudského organizmu
  • pôsobia proti prekysleniu organizmu

NEPODCEŇUJTE význam MINERÁLOV a dbajte na ich správny POMER vo Vašom tele.

Vápnik / Kalcium / Ca

Vápnik je najviac zastúpeným minerálom v tele. Je nevyhnutný nielen pri stavbe všetkých kostí a zubov, ale tiež spolupracuje na regulácii činnosti srdca, pri zrážaní krvi, podieľa sa na udržovaní svalového tonusu a na nervovom prenose.

Nedostatok vápnika spôsobuje:

  • Nesprávne fungovanie nervov, svalov a srdca
  • Nervové napätie, ťažkosti so spánkom, stratu pigmentu
  • Demineralizácia kostí, vznik osteoporózy, kazové zuby
  • Bolesti a svalové kŕče, tetaniu, únavu
  • Prekyslenie organizmu

Ako vápnik pôsobí:

  • Zaisťuje tvar a pevnosť kostí a zubov, pomáha v prevencií úbytku kostnej hmoty a vzniku osteoporózy
  • Zúčastňuje sa pri tvorbe enzýmov a hormónov, pomáha pri vstrebávaní železa
  • Je potrebný pre zrážanie krvi a hojenie rán
  • Podporuje činnosť srdcového svalu
  • Znižuje vysoký krvný tlak, hladinu cholesterolu
  • Pôsobí preventívne proti vzniku rakoviny

Zdroje vápnika: mlieko, mliečne výrobky, strukoviny, losos, sardinky, brokolica, zelená fazuľka, mandle, sezamové semienka, sušené figy...

Sodík / Nátrium / Na

Hlavnou funkciou sodíka je regulovanie distribúcie telesných tekutín a acidobázickej rovnováhy. Nedostatok sodíka je ťažko dosiahnuteľný pretože strava obsahuje prevažne nadbytok soli.

Nedostatok sodíka spôsobuje:

  • Svalové kŕče
  • Dehydratáciu organizmu (nadbytok spôsobuje zadržiavanie tekutín, zvýšenie krvného tlaku)
  • Závraty a nízky tlak, bolesti hlavy, nesústredenosť
  • Žalúdočná nevoľnosť a vracanie, strata chuti do jedla

Ako sodík pôsobí:

  • Zabezpečuje udržiavanie rovnováhy vody v organizme
  • Je nevyhnutný pre bunkové membrány, ktoré ho potrebujú na vstrebávanie živín z potravy
  • Podieľa sa pri prenose nervových vzruchov vo svaloch a nervoch
  • Nevyhnutný na rehydratáciu organizmu (pri dlhotrvajúcej hnačke a vracaní)
  • Aktivátor niektorých enzýmov

Zdroje sodíka: kuchynská soľ, salámy, čalamády, lupienky, celozrnný chlieb, mrkva, sóda bikarbóna, červená repa, syry...

Draslík / Kálium / K

Draslík je tretím najviac zastúpeným minerálom v ľudskom tele. Plní rozmanité úlohy v ľudskom organizme. Mimo iných funkcií sa uplatňuje i pri zachovávaní rovnováhy medzi kyselinami a zásadami v organizme. Taktiež zabezpečuje i odstraňovanie odpadových látok z tela.

Nedostatok draslíka spôsobuje:

  • Svalovú slabosť, nevoľnosť až zvracanie
  • Dezorientácia a podráždenosť
  • Zmätenosť a depresia
  • Srdcové zlyhanie

Ako draslík pôsobí:

  • Vedie nervové vzruchy vo svaloch a nervoch
  • Zahajuje svalový ťah, zmierňuje svalové kŕče
  • Reguluje srdečný tep a tlak, znižuje vysoký krvný tlak
  • Znižuje riziko mozgovej porážky a srdcových ochorení
  • Spolu so sodíkom upravuje rovnováhu tekutín v tele
  • Odstraňuje z tela škodlivé látky a toxické splodiny metabolizmu

Zdroje draslíka: banány, marhule, pomaranče, sušené mlieko, jogurt, hydina, mäso, rajčiaková pasta, paštrnák, cvikla, špenát, červené víno, sója, zemiaky...

Horčík / Magnézium / Mg

Horčík je nevyhnutný pre správnu činnosť nervovej sústavy, srdcového svalu a taktieť kostrových svalov.

Nedostatok horčíka spôsobuje:

  • Srdcové ochorenia, nepravidelný rytmus, arytmia, infarkt, búšenie srdca, únavu a slabosť
  • Cukrovku, narušenie funkcie obličiek, štítnej žľazy
  • Svalové kŕče, tetania
  • Podráždenosť, nervozitu, zmätenosť , vyčerpanosť, nespavosť, vracanie, nechutenstvo, lámanie nechtov a vypadávanie vlasov

Ako horčík pôsobí:

  • Zúčastňuje sa na uvoľňovaní energie z potravy, ochrane bunkovej steny
  • Pomáha štiepiť ATP na ADP, čo je reakcia bez ktorej by sa nemohol sval hýbať (zabezpečuje kontrakciu = zmrštenie a relaxáciu = uvolnenie svalu)
  • Pomáha pri uvoľňovaní, tvorbe a využití inzulínu, ktorý reguluje množstvo cukru v krvi (zmierňuje komplikácie cukrovky)
  • Znižuje krvný tlak tým, že pomáha rozširovať cievy
  • Znižuje riziko srdcových a mozgových ochorení

Zdroje horčíka: otruby, kakao, čierna ryža, slnečnicové a tekvicové semená, orechy, strukoviny, tmavozelená zelenina, kôrovce, pšeničné vločky, pukance, ryža, banány...

Fosfor / Phosphorus / P

Spolu s vápnikom je hlavnou zložkou kostí a zubov, nachádza sa v celom tele. Ovplyvňuje činnosť mozgu a periférneho nervového systému, priečne pruhovaného svalstva i metabolizmus všetkých hlavných živín. Výrazne sa podieľa na premene energie v tele.

Nedostatok fosforu spôsobuje:

  • Odvápnenie kostí, oslabenie kosti, mäkkosť, degenerácia kĺbov a chrupaviek
  • Poruchu rastu
  • Slabosť, únavu, nechutenstvo, pokles energie
  • Svalové kŕče, zášklby
  • Náchylnosť k infekciám, krvácanie z ďasien

Ako fosfor pôsobí:

  • Je nevyhnutný pre stavbu kostí a zubov, pomáha vytvárať zubnú sklovinu
  • Slúži ako posol, ktorý prenáša informácie od jednej bunky k druhej
  • Prenáša nervové vzruchy z mozgu k jednotlivým tkanivám
  • Zúčastňuje sa na stavbe DNA (v nej je uložená genetická informácia) a fosfolipidov (zložky bunkových membrán)
  • Zlepšuje hojenie zlomenín a znižuje úbytok minerálov počas hojenia zlomenín
  • Znižuje únavu u ľudí s cukrovkou

Zdroje fosforu: syry, pečeň, ryby a morské živočíchy, mlieko a mliečne výrobky, zemiaky, vajcia, obilniny...