Prekyslenie organizmu - príčiny, príznaky a následky

PRÍČINY PREKYSLENIA ORGANIZMU

Jedným z hlavných faktorov prekyslenia organizmu je nesprávna strava a rýchle jedenie potravy. Nesprávne spracované sústo v tráviacom trakte spôsobuje hromadenie nestrávených zvyškov, ktoré spôsobujú vznik hnilobných procesov. Tým vznikajú v organizme toxické skládky, ktoré zaťažujú organizmus a negatívne vplývajú kvalitu pH moču. Príjem malého množstva tekutín ako aj nevhodných nápojov (sladené a farbené), rovnako pôsobia negatívne na rovnováhu kyselín. Ďalšou príčinou prekyslenia organizmu je preťaženosť, hnev, hluk, stres, sklamanie - negatívne emócie a city, ktoré nepriaznivo vplývajú na celý náš organizmus. Prekyslenie organizmu sa zosilňuje infekciami a kvasením, ktoré sú zapríčinené narušenou črevnou flórou a nevyváženou stravou.

Medzi kyselinotvorné potraviny patrí:

  • bravčové mäso, husacina, kapor, párky, krevety, saláma, paštéty, hydina
  • klobása, masť, krvavnička 
  • mušle, makrela, losos, pstruh, sardinky, šťuka, treska, tuniak
  • biele víno, ovocné víno, alkohol, pivo
  • čierny čaj, energetické nápoje, káva
  • majonézy, dresingy, vajcia, ocot
  • tučné syry, syrové výrobky
  • mlieko, smotana
  • biela múka, biele cestoviny
  • arašidy, pistácie, kešu orechy, vlašské orechy
  • cukor, cukríky, čokoláda, zákusky
  • soľ
  • arašidy, hríby, kukurica
  • čokoľvek kondenzované alebo nakladané

Prekyslenie organizmu nastáva aj v dôsledku svalovej námahy, ktorá pri vyššom fyzickom zaťažení produkuje kyselinu mliečnu, pri nižšej záťaži stačí telo kyselinu neutralizovať. Pri prekyslení svalu vzniká svalová horúčka, ktorá môže viesť aj ku vzniku svalových kŕčov a je potrebný relax na neutralizáciu kyselín. Nedostatok zdravého pohybu, ktorý môže byť dôsledkom aj sedavého zamestnania v kancelárii, je taktiež príčinou prekyslenia organizmu. Pri sedení sa telo okysľuje a po 5 hodinách môže klesnúť pH moču zo 7,5 až na 5,0. Okrem týchto faktorov je človek vystavený aj toxínom z vonkajšieho prostredia. Ide najmä o splodiny insekticídov, pesticídov a herbicídov, ale aj množstva dochucovadiel, konzervačných látok, potravinových farbív.

PRÍZNAKY A NÁSLEDKY PREKYSLENIA ORGANIZMU

Ak nemá organizmus dostatočný a vyvážený príjem zásadotvorných potravín, tak zásady čerpá zo zásob, ktoré sťahuje z vlastných zdrojov (kosti, cievy a tkanivá). Takto sa telo samo bráni proti záplave kyselín, ktoré potrebuje neutralizovať. Snaží sa o to, aby na organizmus tento proces nevplýval príliš drasticky, preto automaticky chráni mozog, srdce, oči a uši a ako skládku nezužitkovaných zvyškov ich použije ako posledné. O to vážnejšie treba pristupovať k výpadku sluchu a očnému zákalu.

Takýmto spôsobom však telo prichádza o cenné minerály (tzv. demineralizácia). Prekyslenie a následná demineralizácia organizmu spôsobuje:

  • únavu po jedle, ako aj celkovú únavu
  • časté svalové kŕče
  • nedostatok energie
  • ťažké údy
  • rôzne bolesti
  • psychické ťažkosti: stres, strach, hnev, starosti...
  • depresiu, podráždenosť, agresivitu, úzkosť...
  • priberanie/chudnutie
  • oslabenú imunitu a časté ochorenia
  • slabú schopnosť regenerácie
  • poruchy pamäti, učenia, roztržitosť
  • poruchy prekrvenia - studené končatiny /nedostatok koncentrácie
  • lámavé, padajúce vlasy
  • krehké nechty,cievy a kosti

Prekyslenie organizmu má za následok množstvo ochorení. Ako príklad môžeme uviesť reumu, dnu, artritídu, obličkové a žlčové kamene, deformáciu chrbtice, ekzémy, zubné kazy, bolesti hlavy, poruchy prekrvenia, hemoroidy a iné. Najvážnejším dôsledkom prekyslenia organizmu je infarkt a mŕtvica.

Ako odkysliť organizmus?