Vitamíny

Vitamíny pomáhajú udržať rovnováhu metabolizmu v tele. Sú nevyhnutné pre správnu funkciu orgánov a tkanív. Význam majú aj pri reprodukcii a raste. Ľudské telo si nedokáže všetky vitamíny vyrobiť samo, resp. ich produkuje v nedostatočnom množstve. Preto je potrebné ich prijímať aj v potrave. Nedostatok vitamínov sa vždy prejaví ako určitá zdravotná porucha.

ACIDOFIT obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, biotín, C, E, ktoré napomáhajú správnemu fungovaniu Vášho organizmu.

Tiamín (B1)

Vitamín B1 je nevyhnutný pre správnu funkciu svalov, srdca a nervového systému. Pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu. Zásadná úloha spočíva v jeho stimulačnom účinku na nervovú sústavu. Bráni tvorbe toxických látok v tele. Pri nedostatku vitamínu B sa vyskytuje strata chuti do jedla, ale aj slabosť, únava a poškodenie nervov.

Zdroje B1: strukoviny a obohatené obilniny, kukurica, zemiaky, slivky, hrozno, bravčovina, pečeň, srdce, obličky...

Riboflavín (B2)

Jeho úlohou je uvoľňovanie energie z potravy. Pomáha pri využití kyslíku v bunkách (tzv. bunkové dýchanie). Je dôležitý pre dobrý stav očí, kože, funkciu srdca a ďalších orgánov. Nedostatok tohto vitamínu sa prejavuje popraskaním pier, zápalmi ústnych kútikov a ťažkostí pri prehĺtaní.

Zdroje B2: sušené ovocie, čerešne, marhule, čierne ríbezle, kiwi, broskyne, brokolica, špenát, žerucha, vlašské orechy, hydina, ryby...

kys.nikotínová (B3)

Podporuje funkciu tráviaceho ústrojenstva, kože a nervov. Zabraňuje tvorbe cholesterolu v tele. Urýchľuje regeneráciu a zlepšuje výživu svalového tkaniva. Medzi prvotné príznaky nedostatku vitamínu B3 patrí anorexia, poruchy pokožky a poruchy zažívania, únava, svalová slabosť, depresie, podráždenosť,.

Zdroje B3: výrobky z obilnín, banány, ovocné šťavy, cerálie, sója, orechy, zelená a listová zelenina, pečeň, bravčovina...

Kyselina pantoténová (B5)

Vitamín B5 je veľmi dôležitý pre metabolické spracovanie prijatých živín. Priaznivo ovplyvňuje metabolizmus cholesterolu. V prípade nedostatku (ktorý je vzácny) sa môže dostaviť pocit bolesti hlavy a únavy, nevoľnosť, depresia, poruchy spánku aj svalové kŕče.

Zdroje B5: sezamové semienka, slnečnicové semená, orechy, hrach, avokádo, sušené marhule, figy, karfiol, brokolica, celozrnné výrobky...

Pyridoxín (B6)

Využíva sa pri látkovej premene bielkovín. Je dôležitý pre imunitné funkcie organizmu, tvorbu červených krviniek a pomáha pri raste a vývoji kostry. Ovplyvňuje i funkciu nervových buniek. Nedostatok vitamínu je u dospelých ľudí relatívne vzácny, avšak v prípade nedostatku sa môže nedostatok prejaviť zápalmi v oblasti úst, nespavosťou, nervovými poruchami a inými príznakmi.

Zdroje B6: kuracie prsia, losos, pečeň, kvasnice, strukoviny, bravčovina, zemiaky, špenát, cesnak, kapusta, karfiol, banány, kvasnice...

Kyanokobalamín (B12)

Tento vitamín je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a fungovanie centrálneho nervového systému. Nedostatok vitamínu E je hlavne u starších osôb. Spôsobuje únavu, málokrvnosť, brnenie i poruchy čuchu. V kritických prípadoch môže viesť k degenerácii nervového systému.

Zdroje B12: mäso, ryby, kyslá kapusta, sójové bôby, morské riasy, vajcia, mliečne výrobky...

Kyselina L-askorbová (C)

Pôsobí v organizme ako antioxidant. Je nevyhnutný pre správny vývoj väzivového tkaniva a priaznivo ovplyvňuje činnosť imunitného systému. Zabezpečuje stavbu a udržiavanie kože, väziva, kostí a zubov. Okrem toho zlepšuje vstrebávanie železa v črevách a pomáha pri absorpcii železa z potravy.
Zdroje C: čierne ríbezle, papaya, jablká, citrusové plody, jahody, kivi, zemiaky, kapusta, karfiol, paprika, paradajky, petržlen...

DL- α - tokoferylacetát (E)

Vitamín E je potrebný pre ochranu buniek. Pôsobí ako antioxidant. Je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému. Nedostatok tohto vitamínu sa vyskytuje zriedkavo, hlavne u malých detí a dojčiat. Prejavuje sa poruchami nervového systému, mozgu, postihuje červené krvinky a ďalšími závažnými poruchami.

Zdroje E: orechy, klíčky pšenice, celozrnné produkty, rastlinné oleje, mlieko, listová zelenina, mandle, fazuľa, špenát...

Biotín (H)

Podporuje centrálnu funkciu látkovej výmeny a spotrebováva sa pri premene energie z jedla na telesnú energiu. Má pozitívny účinok na zdravie pokožky, chráni pred exémami, kožnými zápalmi a posilňuje rast vlasov. Dôsledkom nedostatku tohto vitamínu sú zápaly kože, vypadávanie vlasov, poruchy chôdze, nevoľnosť a depresie. Môže vyvolať nechutenstvo, únavu a nespavosť.

Zdroje Biotínu: karfiol, hríby, vlašské orechy, vaječná žĺtok, vnútornosti (pečeň a obličky), droždie...

Kyselina listová (B9)

Kyselina listová sa označuje aj ako folát. Zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe červených krviniek, syntézu DNA, funkciu buniek a rast tkanív. Zvyšuje chuť do jedla stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny. Nedostatok sa prejavuje poruchami rastu, vredmi v ústach, šednutie vlasov, zápaly jazyka i hnačkou.

Zdroje folátu: strukoviny, zelený listová zelenina, ružičkový kel, brokolica, strukoviny, džús, citrusové plody, pšeničné klíčky, chleba...